Kuchnia

jedzenie

Miss Apron: Tarta "włoska"Składniki:
-2 szklanki mąki
-150g zimnego masła pokrojonego w kostkę
-łyżeczka soli
-pół szklanki zimnej wody
-1 kula sera mozarella pokrojona w cienkie plasterki
-150g startego parmezanu
-garść czarnych oliwek
-1 pomidor pokrojony w plastry
-5 pasterków włoskiej szynki dojrzewającej pokrojonej w cienkie paseczki
-3 jajka
-200g kwaśnej śmietany
-kilka posiekanych liści bazylii (6-8 liści)
Z mąki, masła, soli i zimnej wody szybko zagniatamy ciasto, którym wylepiamy foremkę do tarty (nie trzeba jej wykładać papierem do pieczenia - ciasto jest tłuste i po upieczeniu łatwo odchodzi od formy). Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy sery, szynkę, pomidora i oliwki. Wszystko zalewamy jajkami rozmieszanymi ze śmietaną i bazylią (zazwyczaj używam do tego trzepaczki) i wstawiamy do piekarnika (wciąż 180 stopni) na 20-25 minut. Pieczemy tak długo aż masa się zetnie i wierzch nabierze złoto-brązowego koloru.

*przepis na kruchy spód pochodzi z Mastering the Art of French Cooking Julii Child*
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation