Kuchnia

Słodkości

Lody Straciatella

Składniki:
-płatki czekoladowe (pokruszona czekolada)
-3jaja
-400ml mleka
-łyżkę cukru
-2bite śmietany w paczusce


Przepis:
Odzielamy Białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy łyżkę cukru i ubijamy na jeszcze sztywniejszą pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka po czym dodajemy je do białek i mieszamy ze sobą. Następnie do osobnego naczynia wlewamy mleko dodajemy bitą śmietanę z paczki i ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy do niej jajka i delikatnie łączymy obie masy. Dodajemy płatki czekoladowe ( ew. czekolade posiekaną ) mieszamy i wlewamy do pojemnika. Dajemy do zamrażarki na 2h przemieszając je co jakiś czas, aby masa marzła równomiernie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation