Kuchnia

Obiad podano!

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym - Kuchnia Lidla



filet z łososia: 3 szt.
mak: 50 g
rukola: 0,5 opakowania
oliwa z oliwek + 30 ml do smażenia: 4 łyżki
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę: 6 szt.
mały brokuł, umyty: 1 szt.
mleko 3,2%: 0,5 l
gałka muszkatołowa: szczypta
woda: 100 ml
cytryna: 0,5 szt.
sól: do smaku
pieprz: do smaku
natka pietruszki: kilka listków

Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 40min
Purée

Odcinamy różyczki z brokułu i myjemy je pod bieżącą wodą ( różyczki możemy pokroić na mniejsze kawałki). Wrzucamy je do gorącej osolonej wody i gotujemy około 6 minut, bez przykrycia, od momentu aż woda zacznie wrzeć.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy 1/2 litra mleka i 100 ml wody. Gotujemy ziemniaki pod przykryciem do miękkości. Ugotowane brokuły wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i hartujemy w zimnej wodzie. Odcedzamy ugotowane ziemniaki z mleka. Dodajemy je do zahartowanych wcześniej brokułów. Całość miksujemy za pomocą miksera na gładką masę.
Zmiksowane purée przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Do purée dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Mieszamy.
Sos szmaragdowy

Do miski blendera wrzucamy 1/2 opakowania rukoli, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki wody. Całość miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.
Łosoś

Mak przesypujemy do płaskiego naczynia. Płaty łososia myjemy i osuszamy, następnie odcinamy skórę. Każdy kawałek łososia kroimy na pół, następnie z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki łososia obtaczamy w maku, a następnie smażymy z obu stron na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy 1 łyżkę oliwy z oliwek (około 30-40 sekund z każdej strony).

Jeżeli wolisz łososia dobrze wysmażonego, należy każdy kawałek smażyć około 1 minuty z każdej strony.
Jak podawać

Sos szmaragdowy wykładamy do małej białej miseczki, puree wykładamy na talerz, łososia kroimy i wykładamy na puree. Dekorujemy listkami pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation