Kuchnia

dekoracje kuchenne

Czekoladowa szarlotka « Wypieki Beaty Wypieki Beaty

Czekoladowa szarlotka
Drukuj

Autor: Wypieki Beaty Czas przygotowania: 80 mins Czas wykonania: 50 mins Czas całkowity: 2 hours 10 mins Ilość: 15
Składniki
spód:
6 łyżek kakao
2 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
7-8 łyżek cukru
3 żółtka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
nadzienie:
1,20 kg kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta)
25 g masła
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta kardamonu
50 g posiekanej czekolady deserowej
½ szklanki cukru (lub więcej, zgodnie z upodobaniami smakowymi)
1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
spód:
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – jeśli ciasto nie chce się zagnieść możesz dodać do niego ze dwie łyżki zimnej wody.
Oddziel około ¼ ciasta, włóż ją do woreczka i schłodź w lodówce. Resztę ciasta cienko rozwałkuj (ciasto będzie dość miękkie i jeśli wałkowanie będzie sprawiało trudność, to można go rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką. Wylep jej dno i boki (do wysokości około 3-4 cm) ciastem. Wstaw foremkę do lodówki na 30 minut.
nadzienie:
Jabłka obierz i usuń gniazdo nasienne, pokrój w grube plastry lub kostkę. Umieść jabłka w rondelku, dodaj masło, cukier i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Do masy wmieszaj mąkę, aby ją zagęścić, a na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
pieczenie:
Spód ciasta ponakłuwaj, a następnie podpiecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Wyłóż na niego masę z jabłek.
Odłożoną porcję ciasta cienko rozwałkuj. Foremkami do ciastek wykrój różne kształty i ułóż na wierzchu (możesz też zrobić tradycyjne paski z ciasta, lub je starkować).
Piecz szarlotkę przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation