Kuchnia

Ciasta ,Torty

*** SERNIK POMARAŃCZOWY ***

Składniki na spód:

- 140 g zmielonych ciasteczek

- 50 g masła

- 1 łyżeczka kakao

- 1 łyżka wody

Masło stopić, dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszanych z kakao. Opcjonalnie, można dodać łyżkę wody, wszystko dokładnie połączyć na jednolitą masę.

Masą ciasteczkową wylepić spód tortownicy ( 20 - 21 cm średnicy ), wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.



Składniki na masę serową:

- 400 g sera zmielonego

- 100 g kwaśnej śmietany 18%

- 2 duże jaja

- 3/4 szklanki cukru

- 1 opakowanie budyniu waniliowego

- 1 pomarańcza

- 1 cukier waniliowy



Dodatkowo:

- 1 mały kisiel typu np. słodki kubek Gellwe ( pomarańcza, ananas ), przygotowany w nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu

- polewa czekoladowa



Pomarańczę wyszorować, otrzeć skórkę. Obrać pozbawiając białych części. Fileciki z pomarańczy posiekać, wrzucić do rondelka wraz z cukrem waniliowym, poddusić około 5 minut, zdjąć z ognia, przestudzić, zmiksować.

W misce umieścić ser, śmietanę, jajka, cukier, proszek budyniowy, skórkę pomarańczową i zmiksowaną pomarańczę, krótko wszystko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Piec około 60 minut w 165 st. C. Wystudzić, udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation