Kuchnia

Ciastka,pierniczki i inne smkołki do jedzenia z rączki

Krabiki drożdżowe

Składniki na
ok.20 sztuk:
1/2 kg mąki
80g masła
20dag świeżych drożdży
2 jajka w temp. pokojowej
250ml ciepłego mleka
70g cukru
szczypta soli
troszkę aromatu cytrynowego
powidła, marmolada lub
nutella na nadzienie
chipsy czekoladowe na oczy
1żółtko+1 łyżka mleka

Z mleka, drożdży, łyżeczki
cukru i 100g mąki zrobić zaczyn.
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki,
cukru, roztrzepane widelcem jajka,
sól, rozpuszczone i ostudzone masło
oraz aromat cytrynowy.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do ponownego
wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Ciasto krótko zagnieść i rozwałkować.
Wycinać ok. 10cm kółka.
Na środek każdego nałożyć troszkę nadzienia
(nie za dużo bo będzie potem trudno nacinać).
Brzegi posmarować jajkiem z mlekiem.
Złożyć na pół i zlepić.
Z górnej części ciasta z dwóch stron
naciąć czułka i podnieść je do góry.
Na końcu każdego umieścić po
jednym czekoladowym chipsie.
Dół ponacinać. Całość posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation