DIY - zrób to sam

Świetne pomysły kulinarne

makaron z szynką i groszkiem

Ten przepis pochodzi od samej kulinarnej bogini, czyli Nigelli Lawson. W wersji mniej kalorycznej, warto zastąpić kremówkę jogurtem naturalnym, a nawet całkiem zrezygnować z nabiału. To danie jest wyjątkowo proste do przygotowania i nie wymaga wielu składników. Włosi czasem podsmażają po prostu szynkę i groszek na oliwie, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki, po czym mieszają to wszystko z makaronem. Szynkę pokrojona w kostkę można też zastąpić po prostu plasterkami szynki, które nam zostały z kolacji, pokrojonymi na małe kawałki czy paski. Groszek mrożony jest zdrowszy od tego z puszki, ale dla zapracowanych mam taka opcja od czasu do czasu może być wybawieniem! Parmezan jest idealnym uzupełnieniem potrawy, ale ponieważ nie wszyscy go lubią, a poza tym - przyznajmy szczerze - nie należy do tanich, można z niego zrezygnować, ewentualnie zastąpić takim żółtym serem, który dzieciom smakuje najbardziej.

Składniki (dla 2-3 dzieci, dla całej rodziny trzeba zmodyfikować ich ilość):

200 g makaronu farfalle (lub innego makaronu)
100 g zielonego groszku (mrożonego)
150 ml śmietany kremówki
150 g szynki, pokrojonej w kostkę
2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Gotuj makaron według instrukcji z opakowania, po około 5 minutach od wsypania makaronu do wody, dorzuć groszek. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go razem z groszkiem. W tym samym garnku podgrzej śmietanę, szynkę i parmezan. Wrzuć do środka makaron, dobrze wymieszaj i możesz podawać! (za: nigella.com)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation