Kuchnia

bożonarodzeniowe słodkości

white plate: boże narodzenie
cisto orzechowe


składniki:
25 dag zmielonych orzechów włoskich, 5 dag mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny, 1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy, 5 jajek, szczypta soli, kilka połówek orzechów do dekoracji;
na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag), 3-4 łyżki mleka, cukier waniliowy

sposób przygotowania:
oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. białka ubić z solą na sztywną pianę. mąkę wymieszać z orzechami. wszystko delikatnie połączyć. przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. piec 45 minut w temperaturze 190°c. ostudzić.

czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym.
lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation