Kuchnia

bożonarodzeniowe słodkości

Krajanka piernikowa

składniki na formę ok. 20×30 cm))
3 i 1/3 szklanki mąki ( 500 g)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy do piernika (domowa przyprawa – przepis)
1/2 szklanki miodu (ok. 6 łyżek)
pół szklanki cukru
100 g masła
jajko
szklanka siekanych bakalii – ulubionych orzechów, rodzynek, migdałów, smażonej skórki pomarańczowej
200 ml powideł śliwkowych lub marmolady ( u mnie – pół na pół)

Na lukier – szklanka cukru pudru wymieszana porządnie z ok. łyżką rumu, koniaku, amaretto i łyżką soku z cytryny.

WYKONANIE:
1.Piekarnik ustawić na 180 st, ( funkcja góra-dół), formę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę, proszek, sodę, sól, przyprawę do pierników – zmieszać.
3.Miód, cukier, masło podgrzać mieszając w dużym rondelku, nie dopuścić do zagotowania. Do ciepłej masy dodać mieszankę z mąką, wymieszać. Lekko przestudzić, dodać jajko, zagnieść ciasto.
4.Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować podsypując mąką blat lub stolnicę i wykleić ciastem spód blaszki. Ciasto może się rwać ale ugniata się jak plastelina, zatem można wykleić kawałkami, nie będzie to w niczym przeszkadzać. Posmarować powidłami lub wymieszaną marmoladą. Przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Piec 30 minut. Ciepłe polać lukrem. Po ostudzeniu pokroić w kostkę. Pozostawić cały dzień czy noc bez przykrycia, pierwszego dnia jest twarde, następnego – zmięknie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation