Kuchnia

Sałatki

Składniki: (3-4 porcje)
1 duży pomidor
1 średni ogórek
1/2 żółtej papryki
1/2 awokado
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki posiekanego szczypioru i/lub cebuli dymki

“sos”
10-15 czarnych oliwek
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Przygotować sos. Oliwki zmiksować z przeciśniętym czosnkiem, oliwą i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Pomidora przekroić i łyżeczką usunąć nasiona.
Ogórka (wraz ze skórką) przekroić wzdłuż i łyżeczką usunąć nasiona.

Pomidora, ogórka i paprykę pokroić w drobną kostkę (1/2 x 1/2 cm).
Awokado obrać i także pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z sokiem cytrynowym (aby szybko nie ściemniało).

Pomidora, ogórka, paprykę, awokado i posiekany szczypior (cebulę dymkę) delikatnie wymieszać. (NIE SOLIĆ, ponieważ warzywa szybko zwiędną i puszczą sok.)

Podawać osobno tatar warzywny i sos z oliwek. (Każdy oba składniki miesza już indywidualnie na własnym talerzu.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation