Kuchnia

w garnku

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą



Co kupić:

suchy makaron kokardki: 300 g
średnia cebula: 1 szt.
brokuł, umyty: 1 szt.
jajka: 2 szt.
boczek parzony: 1 opakowanie
małe pomidory: 175 g
śmietanka 30%, słodka: 200 g
mozzarella: 1 szt.
ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 g
sól: do smaku
pieprz: do smaku


Przygotuj:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie:

Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku kroimy w paski.
300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.
Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.

Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz.
Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.

Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.
Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano.
Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
Wyciągamy zapiekankę z pieca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation