Kuchnia

Serniki

sernik z tahini
składniki:

spód:
200 g ciasteczek digestive
60 g roztopionego masła

masa:
1 kg twarogu wiaderkowego
200 g cukru
120 g tahini
2 duże jajka

wykonanie:

spód: ciasteczka kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem. tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. na spód wykładamy ciasteczka, dociskamy i pieczemy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180°c.

masa: ser miksujemy z cukrem kilka minut, następnie dodajemy tahini, miksujemy aż dobrze się połączy z serem. na koniec pojedynczo dodajemy jajka i po każdym krótko miksujemy do połączenia. wylewamy masę na spód z ciasteczek. pieczemy przez ok. 40 minut w 180°c. następnie zostawiamy jeszcze jakiś czas w wyłączonym piekarniku. studzimy i wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation