Kuchnia

bułki

MIĘTUS
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do foremki ( 20x20 cm ) , wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

Składniki na masę miętową:
- 150 g miętowych landrynek
- 1/4 szklanki wody
- 1 budyń śmietankowy
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 150 g masła

Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki.

W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty ) , połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę.
Masę rozprowadzić na biszkopcie.

Składniki na masę śmietanową:
- 1 galaretka agrestowa
- 200 g śmietany kremówki

Dodatkowo
- herbatniki
- starta, gorzka czekolada
Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników.

Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzątku.

Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Pozostawić w lodówce do stężenia. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation