Kuchnia

Kuchnia

SZPINACZKI (paszteciki szpinakowe)...

Przepis na ciasto:
- 1/2 kg mąki (zwykle wychodzi więcej)
- 2 jaja
- 4 dkg drożdży
- 250 g margaryny lub masła
- 3/4 szklanki mleka
- sól (pół łyżeczki lub wg uznania)
- 2 łyżeczki cukru (ja dodaję brązowy)
- gęsta śmietana
- coś do posypania: mak, sezam, dynia itp.

Wykonanie:
Przygotować drożdże (podgrzane mleko, cukier i pokruszone drożdże połączyć i wymieszać na gładko, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia). Roztopić tłuszcz.
Mąkę wsypać do miski, wlać drożdże, dodać rozbełtane jaja (nie zmiksowane), zimny tłuszcz i sól. Zagniatać energicznie aż do jednolitej konsystencji, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagniatać, rozwałkować (zwykle na dwa razy) i ciąć prostokąty (wielkość wg uznania), nakładać farsz i zawijać. Paszteciki smarować gęstą śmietaną (tylko aby pokryć) i posypać czym się chce ;).

Piec w 160 stopniach aż się zarumienią :)

Farsz:
450 g szpinaku mrożonego
200 - 300 g sera żółtego
sól
pieprz
Szpinak mrożony siekany (brykiet), rozmrozić, dobrze odsączyć i na patelni łączyć z tartym serem żółtym (wg uznania, ale nie mało).

Szpinaczki można zamrażać, przed podaniem podgrzać w piekarniku i gotowe .... PYCHA :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation