DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Pieczone z czerwonym grzebieniem ze słodkiej papryki.


Ciasto:
200 g mąki
60 g masła, roztopionego
1 jajko
1 torebka suszonych drożdży (7
g)
sól morska
Nadzienie:
60 g piersi kurczaka, upieczonej
lub zgrillowanej
150 g szpinaku (świeżego lub
mrożonego)
70 g sera feta, pokruszonego
1/3 szklanki drobno startego
parmezanu
1 - 2 łyżki drobno posiekanej
mięty
1 ząbek czosnku, drobno
posiekany
1 jajko
szczypta świeżo startej gałki
muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
oraz:
jajko roztrzepane do
posmarowania
4 - 5 łyżeczek słodkiej papryki w
proszku

Kurczaka usmażyć na patelni .
Pokroić na małe kawałeczki. Szpinak
opłukać, włożyć na patelnię
z kilkoma łyżkami wody i mieszając
smażyć 1 - 2 minuty aż zwiędnie.
Dokładnie odcisnąć i
posiekać.
Posiekanego kurczaka i szpinak
wymieszać z pokruszonym serem
feta, tartym parmezanem,
miętą, czosnkiem, jajkiem, gałką
muszkatołową, pieprzem do smaku.
Przygotować ciasto.Mąkę
przesiać do miski, dodać roztopione
masło, dodać jajko, sól, drożdże.
Wyrobić ciasto, dodając w
razie potrzeby kilka łyżek ciepłej
wody
Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka o
średnicy około 8 cm (lub większe).
Do wycinania można
posłużyć się np. brzegiem
karbowanej foremki na babeczkę,
radełkiem lub nożem, aby utworzyć
"grzebień".
Nałożyć farsz, brzeg posmarować
roztrzepanym jajkiem i dokładnie
zlepić. Ułożyć na blasze do
pieczenia, wierzch posmarować
jajkiem. Piec na złoty kolor w 180
stopniach przez około 35 - 45
minut.
Grzebienie zwilżyć i obtoczyć w
sproszkowanej papryce. Podawać z
dowolnymi dodatkami lub
bez dodatków. Najlepsze zaraz po
wyjęciu z piekarnika. Można
przechowywać w lodówce i
odgrzewać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation