Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kostki czekoladowo - miętowe

Składniki (ok. 80-90 kosteczek):

• 500 g gorzkiej czekolady
• 400 g cukru pudru
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki mleka
• 1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 29x24 cm smarujemy olejem i wykładamy dokładnie dno i ścianki papierem do pieczenia. Połowę (250 g) czekolady całkowicie rozpuszczamy w miseczce nad parą wodną. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie miętowe. Przesiewamy cukier puder przez sitko do żaroodpornego naczynia. Wlewamy olej i mleko, aby wytworzyła się gęsta pasta. Podgrzewamy ją w mikrofalówce przez ok. 2-3 minuty przerywając co 30 sekund aby ją przemieszać. Na sam koniec dodajemy ekstrakt miętowy i szybko mieszamy. Odstawiamy na 2 minutki do ostudzenia i następnie wlewamy masę na czekoladę w formie i rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Tuż przed wyjęciem formy z lodówki rozpuszczamy pozostałą część czekolady nad parą wodną. Rozpuszczoną czekoladę wlewamy na masę miętową i schładzamy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy stwardniałą czekoladę z miętowym przełożeniem z lodówki, prostokąt dzielimy na 9-10 podłużnych pasków. Paski kroimy na małe kosteczki - nóż wcześniej można zamoczyć w ciepłej wodzie, krojenie będzie dużo prostsze. Kostki spokojnie mogą leżeć na talerzu na stole w temp. pokojowej, całą resztę można przechowywać w lodówce, jeśli zachodzi taka potrzeba :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation