Kuchnia

Kulinaria

Tort Sachera

100 g gorzkiej czekolady
70 g masła
4 żółtek
5 białek
szczypta soli
70 g cukru pudru
4 łżeczki cukru waniliowego
60 g mąki, przesianej
5 łyżek marmolady morelowej

Polewa:
100g czekolady gorzkiej (umnie pól na pół z mleczą)
90 ml śmietanki kremówki


Przepis na małą tortownicę ok 18 cm. Czekoladę rozpuszczamyw kąpieli wodnej, żółtka miksujemy do białości, dodać czekoladę oraz rozpuszczone masło. Ubijamy białka na sztywno z solą, dodajemy partiami cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Delikatnie dodajemy połowę piany do masy żółtkowo czekoladowej mieszamy (łyżką) delikatnie, żeby jak najmniej opadło. Dodajemy mąke, mieszamy (łyżką). Dodajemy resztę piany. Pieczemy 2 placki odzielnie w temperaturze 180 stopni przez 30-35 min. Ostudzony placek smarujemy marmoladą (lekko ją podgrzewam jeśli jest bardzo twarda) kładziemy placek.

POLEWA
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę dokładamy połamaną czekoladę, jak tylko się rozpuści czekoalda natychmiast zdejmujemy z pary, smarujemy torcik. Gotowe do jedzenia jak tylko ostygnie polewa.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation