Kuchnia

kuchnia

wątróbka z sosem malinowym na sałacie
dziś ostatni dzień castingów do master chef ... czekam cały czas na telefon. a tym czasem przepis zaczerpnięty z warsztatów kulinarnych na danie, które odważyłem się przygotować w krakowie dla szefa kuchni rafała targosza ... wĄtrÓbka z sosem malinowym na saŁacie, zapraszam :)


- wątróbka drobiowa 200 g
- miód 40 g
- mąka pszenna
- maliny świeże 200 g
- wino czerwone półwytrawne (najlepiej z owoców leśnych)
- mix sałat (takie jakie lubimy)
- sól
- pieprz w młynku
- masło 130 g
- mleko 300 ml

wątróbki namaczamy w mleku i odstawiamy.
miód karmelizujemy na patelni, dodajemy maliny. czekamy aż maliny chwilę się podsmażą i puszczą sok, gdy to nastąpi wlewamy pół szklanki wina. sos powinien się zredukować, czyli zgęstnieć, nabrać aromatu.
masło klarujemy i smażymy na nim osuszone i oprószone mąką wątróbki. gdy wątróbki średnio się zrumienią odkładamy na bok wy odpoczęły. na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kładziemy kawałki wątróbek, polewamy sosem i dekorujemy świeżymi malinami. na samym końcu doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation