Kuchnia

przepisy

Składniki na chleb żytni na zakwasie:


350g zakwasu żytniego (przepis na zakwas klik)
ok. 300g letniej wody
100g maki żytniej razowej typ 2000
300g maki żytniej chlebowej typ 720
lyzeczka soli


Mozna tez dodac 1/2 łyżeczki drożdży instant, jesli zakwas jest mlody, moj juz nie wymaga wspomagania.



Sposób przygotowania chleba żytniego na zakwasie:
Przygotowania zakwasu przed pieczeniem chleba:
8-10 godzin przed pieczeniem nalezy dokarmic zakwas (np. jesli chcemy zagniesc chleb rano, dokarmiamy zakwas poprzedniego wieczoru i zostawiamy na noc).
Jesli zakwas dlugo stal w lodowce, nieuzywany, proponuje dokarmic go dwa razy, zeby maksymalnie sie zaktywował.
Rano, dzien przed pieczeniem, wyjac go z lodowki i pozwolic mu sie ogrzac. Nastepnie dokarmic (ilosc maki i wody zalezy od tego, ile zakwasu chcemy uzyskac, ja zwykle karmie 50/50, czyli 50g maki + 50g wody), pozwolic mu wyrosnac i opasc. Wieczorem tego samego dnia nalezy dokarmic go ponownie (zwykle wtedy dokarmiam go wieksza iloscia maki i wody, np. 100/100). Tak przygotowany zakwas "udzwignie" każdy chleb.
Jak zrobić chleb?
W dniu pieczenia wymieszać w misce (przy pomocy lyzki) zakwas z woda. Dodać obie mąki, sól (i ewentualnie drożdże). Po wymieszaniu krotko zagnieść, mokrymi rekoma, raczej luźne ciasto. Miske z ciastem zawiazac w reklamowce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść mokra reka, przełożyć do keksówki wylozonej papierem do pieczenia, posmarowanej olejem i wysypanej maka, otrebami lub dowolnymi ziarenkami (25cm). Odstawić do ponownego wyrośnięcia (jezeli ciasto nie zawiera drozdzy instant, bedzie wyrastac ok. 3- 3.5 godziny; z drozdzami ok. 1.5 godz.).

Piec w mocno nagrzanym piekarniku, w temperaturze 230ºC, przez około 45-50 minut (czas bez termoobiegu), aż wierzch się zrumieni (można sprawdzić patyczkiem, czy jest juz upieczony). Na poczatku pieczenia dwukrotnie spryskac woda (po 4-6 psikniec) scianki piekarnika i wierzch chleba. Gdyby bochenek zaczal sie zbyt mocno przypiekac, mozna przykryc wierzch kawalkiem folii aluminiowej.

Po upieczeniu od razu wyjac z foremki i studzić na kratce. Kroić dopiero po calkowitym wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation