Kuchnia

Przepisy

Składniki (30 sztuk):

• 300 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g wiórków kokosowych
• 120 g masła
• 200 g cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 jajko
• 100 g białej czekolady

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białą czekoladę pokroić na maleńkie kawałeczki. W jednej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, a w drugiej utrzeć masło z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać mieszankę mączną do otrzymania ciasta. Ręcznie wgnieść kawałeczki białej czekolady. Nabierać ciasto za pomocą dużej łyżki, formować kuleczki i lekko je spłaszczać. Piec ciastka 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation