Kuchnia

Łasucholandia

Śliwki w czekoladzie - Przepis

Składniki:
300g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
¾ szklanki wódki lub rumu
200g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:
Śliwki przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
Następnego dnia śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie i układać na kratce lub papierze do pieczenia. Pozostawić, aż czekolada zastygnie. (Można przyśpieszyć ten proces wkładając śliwki do lodówki).
Smacznego.

Czas przygotowania: ok. 20 min.
Czas oczekiwania: około 12 godz.
Liczba sztuk: ok. 35
Trudność: łatwe
Koszt: średni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation