Kuchnia

yami

Lody borówkowo - kokosowe
składniki:

500g borówek leśnych
400ml mleka skondensowanego słodzonego
400ml mleka kokosowego
150ml likieru kokosowego np. Malibu
Mleko kokosowe wlać do garnka o grubym dnie. Podgrzewać na małym ogniu tak długo aż większość wyparuje i powstanie gęsty krem o wadze ok. 130-150g. Krem schłodzić - najlepiej przygotować dzień wcześniej. Borówki przebrać, umyć a następnie zmiksować w blenderze na puree. Połączyć mleko skondensowane, krem kokosowy, likier oraz owocowe puree za pomocą ręcznej trzepaczki na jednolitą masę. Przelać do foremki, schować do zamrażarki. Po 1,5-2h zacząć mieszać widelcem co 30-60 minut aż powstaną gęste lody (w ciągu 3-4 godzin wystarczy 3-4 razy). Cudownie jeśli mamy maszynę do lodów, wtedy postępujemy wg. jej instrukcji. Przed podaniem wyciągamy na 5-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation