Kuchnia

ciasteczka

Tort bananowy

Ciasto:

250 g masła
1,5 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1) Blaszkę o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem a dno wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku, na małym ogniu, rozpuścić masło, dodać cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao- wymieszać i odstawić na kilka minut.

2) Do letniej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-zmiksować.

3) Białka ubić w osobnym naczyniu i połączyć z kakaową masą.

4) Gotowe ciasto wylać na blaszkę i piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić w tortownicy. Ciasto podzielić na 3 krążki. Można też upiec 3 osobne blaty, każdy z 1/3 ilości ciasta. Wyrośniętą górkę ściąć-moje blaty miały około 2 cm grubości.

Krem:

500 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
3 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietanę ubijać krótko mikserem, następnie dodać śmietan fix oraz cukier i dalej miksować, na sztywno.

Ponadto:
5 bananów
sok z 1 cytryny
pęczek świeżej mięty do dekoracji
Banany obieramy, kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny-dzięki temu owoce nie sczernieją.

Składanie tortu:
Na biszkopcie układamy banany, smarujemy grubą warstwę kremu i układamy kolejny blat ciasta. Ostatnią warstwę udekorować bananami oraz listkami mięty. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation