Kuchnia

Ciasta

Ciasto bananowe
Składniki:

170g masła
170g cukru
1 dojrzały banan
4 wiejskie jajka
6 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki maku (dałam 2 płaskie)
duża szczypta soli
340g mąki uniwersalnej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru (dałam 4 )


Masło i cukier utrzeć mikserem, aż masa stanie się gładka, jasna i puszysta.

Dodać kawałki banana. Zmiksować.

Oddzielić żółtka od białek, białka pozostawić w drugiej misce do ubicia, a żółtka dodać do maślanej mieszaniny wraz ze śmietaną i makiem. Zmieszać składniki mikserem.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Ubić białka z cukrem na dość sztywną pianę. Delikatnie połączyć ciasto z pianą.

Wysmarować masłem tortownicę i podsypać mąką (użyłam tortownicy z kominkiem).

Piec ok. 45 minut. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation