Kuchnia

Przepisy

Zdrowe Odżywianie: Pełnoziarniste biscotti żurawinowo - orzechowe

Składniki na ok. 35 ciasteczek:
Mąka graham (typ 1850) - 1 szklanka
Mąka jasna - 1 szklanka
Jaja - dwie sztuki
Cukier - 5 łyżek
Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - łyżka
Suszona żurawina - 1/2 szklanki
Orzechy włoskie (grubo posiekane) - 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia - łyżeczka
Sól - 1/2 łyżeczki


Sposób przygotowania:
Jaja (w całości) miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzwyskania puszystej piany.
Do ubitych jaj dodajemu pozostałe składniki - mieszamy i zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy dwa podłużne wałki - układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamhy aż ostygnie - kroimy na paski o grubości 1 cm.
Ciasteczka ponownie rozkładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut (w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę).


Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
Energia: 48 kcal
Białko: 1,6 g
Tłuszcz: 1,3 g
Węglowodany: 8,1 g
Błonnik pokarmowy: 0,8 g
Cholesterol: 14,4 mg

Pełnoziarniste biscotti są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation