Kuchnia
Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady
Zakręcone Pierogi z Kapustą Kiszoną i Suszonymi Grzybami
Składniki na farsz z kapusty i suszonych grzybów:
500g kiszonej kapusty
150g suszonych grzybów
1 łyżka masła
1 duża cebula
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
3 łyżki cukru
4 łyżki bułki tartej
Kapustę odcedź i posiekaj np. nożyczkami do drobiu na mniejsze kawałki. Zalej ją wodą, tak aby woda tylko ją przykryła i podgotuj, aż płyn odparuje. W tym czasie grzyby zalej wrzątkiem, dodaj masło i podgrzej je przez ok 15 minut. Wodę spod grzybów dodaj do gotującej się kapusty, co sprawi, że jej aromat i posmak będzie iście grzybowy. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Gdy kapusta będzie już prawie gotowa, dodaj do niej drobno pokrojone grzyby, cebulę, oliwę, sól, pieprz, cukier oraz bułkę tartą. Teraz całość podduś jeszcze przez ok 10 minut pod przykryciem, aby smaki się połączyły. Kiedy farsz ostygnie, jest gotowy do nakładania na pierogi.
Składniki na zakręcone ciasto na pierogi z kapustą i grzybami:
500g mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 łyżka oliwy
1,5 szkl gorącej wody
100ml koncentratu z buraków
Połącz dokładnie mąkę, jajko, sól, cukier i oliwę. Teraz dolewaj stopniowo wody tak, by ciasto było gładkie, elastyczne i nie przywierało do dłoni podczas wyrabiania. Gotowe ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj skoncentrowany barszcz i dokładnie wyrób ciasto. Obie porcje ciasta rozwałkuj na dwa prostokąty tej samej wielkości. Obie powierzchnie rozwałkowanego ciasta posmaruj równomiernie odrobiną wody. Ułóż jeden na drugim i zawiń ściśle w długi rulon. Powstały rulon okrój na 0,5cm talarki, które następnie lekko rozwałkuj na mniej więcej takiej samej wielkości okręgi. Ilość okręgów podziel na dwie części. Na jedną część nakładaj po łyżce farszu zostawiając ok 1cm odstępu po brzegach i smarując je wodą, a następnie przykładaj okręg z drugiej części i boki dociśnij widelcem. Pierogi wrzucaj do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oliwy i gotuj przez ok 3-4 minut.
Składniki na gęsty, kremowy sos grzybowy:
garść suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
200ml gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz
Grzyby zalej wrzątkiem aby zmiękły i potrzymaj je w nim przez ok 10 minut na małym ogniu. Kiedy będą już odpowiednio miękkie pokrój je na średniej wielkości kawałki i wrzuć do rondelka z odrobiną wody spod tych grzybów. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle na złoto i dodaj do grzybów razem z roztopionym masłem, które przeszło jej aromatem. Całość zalej śmietaną, dodaj sól, pieprz i podgrzewaj na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
Sugestie: Lepiej na bieżąco rób poszczególne pierogi, ponieważ rozwałkowane ciasto szybko wysycha! Sos najlepiej smakuje, gdy jest gorący. Do farszu możesz dodać też odrobinę pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku, a do kapusty podczas gotowania np. liść laurowy. Do farszu nie musisz dodawać cukru, jeśli lubisz, gdy kapusta jest bardzo kwaśna.
Pytanie: Co zrobić, żeby pierogi nie otwierały się podczas gotowania?
Odpowiedź: przez zlepieniem poszczególnych pierogów brzegi ciasta posmaruj odrobiną roztrzepanego białka lub wodą.
Pytanie: Jak długo mogę przechowywać zlepione pierogi zanim je ugotuję?
Odpowiedź: Jeżeli nie chcesz, aby wyschły i popękały podczas gotowania, to nie czekaj w ogóle i od razu gotowe pierogi wrzucaj do wcześniej przygotowanego wrzątku.
Pytanie: Co zrobić, gdy farsz na pierogi jest za rzadki?
Odpowiedź: Do ciepłego farszu dodaj kilka łyżek bułki tartej.
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