Kuchnia

eats

Bananowe pancakes
Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
1 jajko, roztrzepane
2 łyżeczki syropu klonowego (dałam golden syrup, można użyć płynnego miodu)
20 g roztopionego masła
1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojony cieniutko
Dodatkowo do podania:

syrop klonowy
orzechy pecan (podpieczone, z grubsza posiekane).
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.

Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru brązowego.

Podawać z syropem i orzechami lub wg upodobań. Wyszło mi tyle sztuk, co na zdjęciu + 2 zjedzone prosto z patelni..

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation