Kuchnia

na przekąskę

pizza
Ciasto:
350g mąki pszennej
25g drożdży
250ml ciepłej wody
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Dodatki:
ananas w puszce
200g szynki
sos pomidorowy (lub koncentrat pomidorowy, albo ketchup)
200g sera żółtego typu Ementaler
suszone oregano
suszona bazylia

Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z wodą. Dodać cukier, 2- 3 łyżki mąki i odstawić na 10 min.
W dużej misce wymieszać resztę mąki z solą.
Zaczyn dodać do mąki razem z olejem. Wyrobić na gładką masę.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 min. w ciepłe miejsce.
Ciasto wyłożyć na największą blachę posmarowaną tłuszczem.
Posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa i posypać startym serem.

Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation