Kuchnia

na przekąskę

chleb miejski: Tort tiramisu. Dla kulinarnych hedonistów.

Tort tiramisu

Składniki na biszkopt:

7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki pszennej
1/3 szklanki maki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 stopni C około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów:

150 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) i osłodzonej lub dodatkowo 50 ml likieru kawowego

Składniki na masę:

500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
1 szklanka cukru pudru

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać krótko mikserem.

Ponadto:

50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
3 łyżki kakao

Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1 łyżką kakao, najlepiej przez sitko. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią kakao. Boki tortu również wysmarować masą i obłożyć startą na wiórki czekoladą. Schłodzić w lodówce – im dłużej tym lepiej, minimum 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation