Kuchnia

Słono

Kurczak tikka masala - przepis - Kuchenny Blat
Składniki:

Marynata
2 duże piersi z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
2 ząbki czosnku, sprasowane
2 łyżki świeżego, drobno startego imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
1 łyżka garam masala
duża szczypta mielonego chilli
Sos
400 g krojonych pomidorów (puszka)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka świeżego, drobno startego imbiru
1 ząbek czosnku, sprasowany
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
świeża kolendra, ryż basmati lub chleb naan do serwowania

Przygotowanie:

Marynata
W dużej szklance, mieszamy razem czosnek imbir i wszystkie przyprawy, aż powstanie pasta.
Kurczaka wkładamy do foliowej torebki, dodajemy przygotowaną pastę i mieszamy, aż wszystkie kawałki kurczaka będą pokryte marynatą.
Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej).
Sos
W dużej patelni rozgrzewamy olej.
Dodajemy cebulę, paprykę, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy, smażymy przez 2 minuty, aż przyprawy staną się aromatyczne.
Dodajemy pomidory i jogurt, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie całość miksujemy albo ręcznym blenderem, albo w robocie kuchennym na jednolity sos.
Danie
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, smażymy przez ok. 2 minuty na każdej ze stron, aż kawałki kurczaka lekko się zbrązowią.
Wlewamy przygotowany wcześniej sos i gotujemy na małym ogniu przez 8 - 10 minut.
Serwujemy posypane listkami kolendry z ryżem basmati lub chlebem naan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation