Kuchnia

pieczywo...

Just My Delicious: Chleb Pszenny

Składniki na 1 duży bochenek:
40g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
300g mleka
500g mąki pszennej
20g oliwy
szczypta soli

W rondelku podgrzej drożdże, cukier oraz mleko, aż całość będzie letnia. Do miski wsyp mąkę z dodatkiem oliwy i soli, a następnie dolej letnie mleko z drożdżami i cukrem. Wyrób wszystko na sprężyste ciasto, które następnie odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podwoi już swoją objętość wyrób je ponownie krótko, uformuj z niego mniej lub bardziej kształtny bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do napuszenia jeszcze przez 10 minut. Piecz w 200C przez ok 30 minut.


Sugestie: Po 30 minutach sprawdź patyczkiem, czy chleb wymaga wydłużenia czasu pieczenia. Do ciasta możesz dodać dowolne przyprawy, aby wzbogacić smak chleba.

Wersja light: Mąkę pszenną zredukuj o połowę i zastąp ją np. mąką żytnią.

Pytanie: Co zrobić, aby chleb był jeszcze bardziej delikatny?
Odpowiedź: Zamiast mleka użyj maślanki lub kefiru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation