Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

Ciasto
6 jajek
150 g cukru (drobnego do wypieków)
150 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masła (roztopionego, ale nie gorącego)
150 ml porto
Masa
300 ml śmietanki kremówki (36%)
250 g sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromatu)
4 łyżki dżemu wiśniowego
Polewa
40 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady
40 g masła
3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Masa
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, ser mascarpone, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Jaja myjemy, rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
Za pomocą miksera lub robota kuchennego ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Kiedy cały cukier jest już zmieszany z białkami, zmniejszamy obroty robota na niskie i dodajemy, po jednym żółtka, aż do całkowitego wymieszania.
Ciągle mieszając mikserem dodajemy, wymieszane wcześniej, suche produkty, podobnie jak cukier, łyżka po łyżce, cały czas mieszając mikserem na bardzo niskich obrotach.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).
Brzegi i dno formy do pieczenia smarujemy odrobiną masła, przekładamy nasze ciasto do formy i pieczemy w piekarniku przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka (wykałaczka wbita w środek ciasta powinna, po wyjęciu, być sucha).
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy z formy, przecinamy na pół i nasączamy obie połowy porto.
Dolną połowę smarujemy dżemem, następnie nakładamy masę, starając się ją równo rozprowadzić (najlepiej rozpocząć od brzegów). Całość przykrywamy górną częścią ciasta.
Polewa
Czekoladę i masło roztapiamy w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy, dodajemy mleko i smarujemy górę ciasta, wyrównując fałdy za pomocą szpatułki.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, aby polewa stwardniała.
Serwujemy z kleksem bitej śmietany i kandyzowanymi wiśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation