DIY - zrób to sam

Christmas time

Basler Herzen - serca z Bazylei

Składniki na całą blaszkę ciastek:

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
250 g mielonych migdałów
250 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
2 białka
szczypta soli
1 łyżka Kirschu lub rumu
Dodatkowo:

cukier, do dekoracji
białko, roztrzepane do posmarowania
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Migdały podprażyć na suchej patelni, do zarumienienia; odstawić do wystudzenia.

Do naczynia wsypać wystudzone migdały, cukier puder, kakao, przyprawy. Wymieszać.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Dodać rum, roztopioną czekoladę, wymieszać do połączenia. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1 cm, podsypując delikatnie cukrem pudrem. Wykrawać serca. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do przeschnięcia na 12 godzin (całą noc).

Kolejnego dnia ciastka posmarować przed pieczeniem lekko roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 - 13 minut (piekłam około 13 minut) do przesuszenia. Ciastka się napuszą, mogą lekko popękać a środek może pozostać bardziej miękki. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Wystudzone serca przesmarować po bokach białkiem (lub wodą) zanurzyć w cukrze i docisnąć, by boki były ładnie udekorowane.

Przechowywać w szczelnym pojemniku, do 1-2 miesięcy.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation