Święta i uroczystości
Na przyjęcie
Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Co kupić:
8 kawałków schabu wieprzowego w plastrach, pozbawionych białych błonek
8 kromek chleba
100 g startego ementalera
600 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
130 g masła
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 pęczek posiekanej bazylii
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
skórka z 1 cytryny
Do sałatki:
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
kilka liści sałaty masłowej
dojrzałe pomidory (każdy pokrojony na 8 części), umyte
mały ogórek, umyty, pozbawiony gniazd nasiennych, posiekany
mała zielona papryka,umyta, pokrojona w trójkąty
mała zielona papryka, umyta, pokrojona w trójkąty
4 rzodkiewki, umyte, pokrojone w półtalarki
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść posiekanych liści mięty
sól
pieprz
Jak zrobić:
Przygotuj
2 naczynia żaroodporne i toster.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
Przygotowanie:
8 kromek chleba opiekamy w tosterze.
Sos beszamel:
60 g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu. Do rozpuszczonego w rondlu masła dodajemy 2 łyżki mąki. Cały czas mieszamy.
Dodajemy 600 ml zimnego mleka i mieszamy bardzo dokładnie i bardzo energicznie trzepaczką, podgotowując. Mieszamy. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Całość mieszamy i zestawiamy z ognia.
Schab:
Plastry schabu pozbawione białych błonek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnię grillową smarujemy tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego. Sos beszamelowy ściągamy z ognia.
Na patelni grillowej grillujemy z obu stron plastry schabu, po chwili grillowania kładziemy plastry schabu na talerz.
Opieczone kawałki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie układamy plastry schabu, mięso zakrywamy sosem beszamelowym.
Całość posypujemy startym ementalerem. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (aż ser z góry się zarumieni).
Sałatka:
Do miski przelewamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek.
Do czystej miski wrzucamy pokrojone rzodkiewki, ogórek bez pestek, paprykę zieloną, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone w ćwiartki i porwaną na kawałki sałatę masłową. Dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę. Mieszamy.
Sos maślano-ziołowy:
Na małą patelnię ścieramy skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny. Dodajemy do niej 70 g masła, czekamy, aż się podgrzeje. Dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Ściągamy z ognia.
Jak podawać:
Sałatkę przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. Wyciągamy z piekarnika schab. Kawałek chleba ze schabem wyciągamy na talerz. Schab polewamy z góry sosem maślano-ziołowym.
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