Kuchnia

chleby i nie tylko

Bułeczki śniadaniowe z papryką


Rozczyn:

40 g drożdży
2/3 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 czubate łyżeczki mąki pszennej (typ 650)

Z podanych składników przygotować rozczyn. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, dodać mąkę - wymieszać i odstawić na ok. 15 min, aż drożdże ruszą.


Ciasto:

cały rozczyn
600 g mąki pszennej (typ 650)
1 łyżka soli
1 szklanka letniej wody
2 łyżki oliwy
po 1/2 części z każdego koloru papryk (żółta, czerwona, zielona)


Mąkę i sól wymieszać w misce, dodać rozczyn, wodę i oliwę. Wyrobić gładkie (może się trochę kleić) i elastyczne ciasto. Wyłożyć je do miski oprószonej mąką na 15 min. W tym czasie paprykę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta, zagnieść ciasto razem z papryką, w razie potrzeby podsypać lekko mąką (papryka może wystawać z ciasta). Odstawić ciasto na kolejne 15 min do wyrośnięcia. Następnie, z ciasta formować małe bułeczki o wadze ok. 80-90 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 15 - 20 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min. - do zrumienienia. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation