Kuchnia

jedzonko

Tort czekoladowy

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru nierafinowanego
szczypta soli morskiej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki sody
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka wódki borówkowej
1 szklanka mleka (owsianego lub koziego, u mnie pół na pół)

Suche składniki zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać. Przelać do tortownicy 18-20 cm, piec ok. 25 minut w 180°C do suchego patyczka.

Masa czekoladowa- możecie również użyć np.: musu awokado lub musu śliwkowego.

100 g przetartych owoców lub margaryny bezmlecznej nieutwardzanej (może być taka do smarowania)
100 g gorzkiej czekolady
1-2 łyżki cukru pudru z wanilią
warto dodać też kilka łyżek łagodnej oliwy

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z wanilią. Utrzeć kostkę margaryny lub owoce z dodatkiem cukru pudru, dodać przestudzoną płynną czekoladę i zmiksować razem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation