Kuchnia

jadłabym.

Składniki na 4 porcje:

1 duży filet z łososia bez skóry i ości

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

czosnek w kostce,

1/2 cytryny,

łyżka oliwy

salsa :

2 małe papryki,

2 pomidory,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 mały sos pomidorowy ,

Olej,

Sól, Pieprz, Chilli,

Ocet balsamico,

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz 1 kostką czosnkową. Do naczynia żaroodpornego układamy łososia i polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojone pomidory, sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy i mieszamy. Na koniec doprawiamy chilli, octem balsamico i dusimy chwilę.

Upieczonego łososia układamy na talerzu i nakładamy na każdy kawałek sos salsa. Podajemy z ugotowanym brokułem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation