Kuchnia

Książka kucharska

Zupa azjatycka a’la Pho z kurczakiem | gotuj zdrowo!
Składniki na 4-6 osób

mięso mielone z kurczaka wolno wybiegowego (1 udko bez kości i 1 piersi)

świeży imbir

sos sojowy 1 łyżka

sos rybny 1 łyżka (opcjonalnie)

olej sezamowy 1/2 łyżeczki

jajko od szczęśliwej kury

por i marchewka (część do podania pokrojona w tzw. julienne, czyli cienkie paseczki)

sałata rzymska lub baby szpinak

wywar wołowy lub cielęcy

makaron ryżowy

anyż gwiazdkowy 2 szt

kora cynamonu

nasiona kopru włoskiego 1/2 łyżeczki

nasiona kolendry 1/2 łyżeczki

szczypior

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Posiekaj mięso kurczaka ostrym nożem, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencje mięsa mielonego.

Drobno pokrój w malutką kosteczkę imbir, por, marchewkę i szalotkę (szczypiorek)

Do miski dodaj posiekane mięso, pokrojone warzywa, sos sojowy, jajko, olej sezamowy, jajko i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw na chwilę do lodówki.

Przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Posiekaj sałatę rzymską i umieść wraz z ugotowanym makaronem w miseczkach.

Ugotuj wywar z przyprawami korzennymi oraz kawałkiem świeżego imbiru (2 cm)

Do gotującego wywaru włóż klopsiki drobiowe i gotuj przez ok. 5 minut.

Serwuj zupę z porem i marchewką pokrojoną w tzw. „julienne” Dodaj szczypiorek, sos rybny i odrobinę sosu sojowego.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation