Kuchnia

Kulinaria

Pierogi Leniwe i Sos Karmelowy z Amaretto

Składniki na leniwe pierożki:

1 kostka twarogu
3 średnie ziemniaki
2 jajka
ok 1 szkl - 1,5 szkl mąki pszennej

Twaróg rozdrobnij widelcem. Ziemniaki obierz i ugotuj. Ostudź. Następnie zmiażdż je na gładką masę, dodaj biały ser oraz jajka. Wymieszaj całość. Teraz stopniowo dosypuj mąki do czasu, aż masa nie będzie przyklejać się do dłoni. Wtedy przystąp do dalszej części zadania. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 2 cm i wycinaj z niego kształty za pomocą foremek do ciasteczek.
Gotowe serduszka ostrożnie wrzucaj do wrzątku i gotuj ok 2 minuty dopóki pierożki nie wypłyną na powierzchnię. Odcedź i podawaj.

Składniki na sos karmelowy znajdziesz w poście Sos Karmelowy. Dodaj do niego 25ml likieru Amaretto i dokładnie wymieszaj.

Sugestie: Do ciasta na pierożki możesz dodać też odrobinę cynamonu! Pierogi posypałam suszonymi chabrami :)

Wersja light: Mąkę pszenną zastąp pełnoziarnistą i użyj twarogu w wersji light.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation