Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Dietetyczne Fanaberie: Szybki piernik dietetyczny!


Szybki piernik dietetyczny

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
70 g mąki pszennej zwykłej
220 g czerwonej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
2 jajka
180 ml chudego mleka
65 g miodu
2 łyżki ciemnego kakao
100 g domowych powideł śliwkowych + do przełożenia
30 g rodzynek
30 g posiekanych suszonych śliwek
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru trzcinowego do karmelizacji
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki drobno zmielonych goździków





W wysokim naczyniu blendujemy fasolę wraz z jajkami, mlekiem, miodem oraz powidłami.

Do osobnej miski wsypujemy suche składniki - mąki, przyprawy, sodę oraz kakao i bakalie,
mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do nich wcześniej przygotowaną płynną część.

Na patelni topimy cukier, po czym wlewamy na nią odrobinę zimnej wody, zrobi się takie małe
"puffff", trochę dymu i przelewamy do miski ze wszystkimi składnikami, po czym dokładnie mieszamy całość, przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (30 cm) i wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 60 min do tzw "suchego patyczka".

Gdy piernik zupełnie ostygnie, możemy przekroić go w pół i przełożyć dżemem lub powidłami :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation