Kuchnia

B. desery w szkle

Krem czekoladowy

Ten błyszczący krem może być użyty jako fantastyczne wykończenie ciasta, sam w sobie będzie idealnym deserem dla wszystkich wielbicieli czekolady. Smakuje bajecznie ze świeżymi owocami, a można go też po prostu rozsmarować na śniadaniowym toście lub naleśniku. Możliwości są nieograniczone.
Do jego przygotowania użyć trzeba czekolady najwyższej jakości, o zawartości kakao 70 %.

Składniki na 4-6 porcji:

240 ml śmietany kremówki
30 g (2 łyżki) masła
200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %), połamanej na kostki
2 łyżki rumu, brandy, likieru Cointreau lub innego ulubionego alkoholu (można pominąć)
100 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
świeże owoce, do dekoracji (opcjonalnie)


Kremówkę przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać masło oraz czekoladę. Pozostawić na 5 minut do rozpuszczenia, a następnie dobrze wymieszać. Dodać alkohol, jeszcze raz wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Cukier wymieszać z 6 łyżkami wody i zagotować. Zdjąć z ognia. W powstałym syropie zanurzyć owoce, uważając by się nie poparzyć (syrop jest bardzo gorący!) i odłożyć je na talerzyk. Do pozostałego syropu wmieszać kwaśną śmietanę. Miksturę dodać do czekolady i wszystko dobrze wymieszać.
Gotowy krem przelać do ładnych kieliszków i wstawić do lodówki, by masa stężała. Przed podaniem udekorować błyszczącymi owocami w syropie.
Krem przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, nie dłużej niż tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation