Kuchnia

desserts

Czekoladowy Vacherin

Składniki:

Na bezę:
3 białka
175 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
40 g czekolady deserowej

Na nadzienie:
160 g czekolady (dałam mleczną jak w przepisie, ale można też gorzką)
400 g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Do przybrania:
czekolada
liście mięty

Wykonanie:

Bezy:

Rozgrzać piekarnik do 135° C. Na papierze do pieczenia narysować 3 prostokąty o wymiarach 10cm x 25 cm. Papier położyć na blasze do pieczenia.
Białka ubijać, aż powstaną stożki. Dodać cukier i nadal ubijać, aż białka będą sztywne i błyszczące. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i delikatnie wmieszać w bezę razem z mąką kukurydzianą.
Rękaw cukierniczy z płaską, 1 cm końcówką napełnić ubitymi białkami. Wyciskać linie na przygotowanym papierze do pieczenia.
Piec 45 minut, następnie odwrócić blachę i piec kolejne 45 minut. Ostudzić w piekarniku.
Nadzienie:

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepła rozsmarować na 2 upieczonych bezowych blatach. Odstawić do ostygnięcia.

Kremówkę ubić z cukrem.

Jeden blat bezowy położyć na talerzu do podawania. Posmarować go 1/3 ubitej śmietany. Położyć drugi blat i rozsmarować na nim 1/3 śmietany. Położyć ostatni blat (ten bez czekolady). Posmarować pozostałą kremówką. Udekorować startą czekoladą i miętą. Kroimy delikatnie bardzo ostrym nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation