Kuchnia

kuchnia

Jednoosobowa pełnoziarnista orkiszowa tarta z cukinią

Ciasto:
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/3 łyżeczki lubczyku
- 2 szczypty kurkumy
- 50 g masła zimnego w małych kawałkach
- 1/2 jajka rozkłóconego
- czosnek niedźwiedzi
- wyciśnięty ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki sol
- łyżka jogurtu

Nadzienie:
- 1/2 cukinii
- ser biały w solance (może być feta)
- pomidory suszone w wiórkach
- 1/2 jajka
- cebulka


Składniki na ciasto dodawałam po kolei, mieszałam po każdym, a potem zagniotłam w kulę. Przełożyłam do lodówki na 1/2 godziny (za drugim razem nie wkładałam, tylko lepiłam od razu), a potem wylepiłam dno formy do tarty (bardzo cienka warstwa wyszła).
Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 1800C i podpiekłam ok. 10 min.
Po lekkim przestudzeniu rozłożyłam na spodzie plastry cukinii, posypałam kawałkami sera i wiórkami pomidorów i polałam połową rozbełtanego jajka (w drugiej nie dałam jajka i posypałam czosnkiem niedźwiedzim).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation