Kuchnia

Babeczki

Babeczki czekoladowe

Składniki:
Ciasto:
* 300g mąki
* 1 łyżka kakao
* 200g masła
* 75g cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 2 żółtka

Krem:
* 1 krem do tortów (np. toffi, śmietankowy)
* 300ml schłodzonego mleka
* 100 g orzechów włoskich (do dekoracji)
* kolorowe cukiereczki (do dekoracji)

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z kakao, przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Całość zagnieść na gładką masę, wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min. Foremki wysmarować masłem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim foremki. Spód babeczek przed pieczeniem ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Lekko ciepłe babeczki wyjąć z foremki.
Do miski wlać schłodzone mleko i wsypać krem, ubijając krótko mikserem na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych (2-3 min) do uzyskania puszystej masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation