Kuchnia

Wypieki

SKŁADNIKI NA PUDDING CZEKOLADOWY:
1 ½ szklanki mleka
80 g gorzkiej czekolady
2 białka
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:
250 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
DODATKOWO:
ok. 300 g ciastek kruchych np. maślanych ( ja dałam ciastka z masłem orzechowym, przepis podaję poniżej )
ok. 15 szt. biszkoptów
5 łyżek roztopionego masła
kilka kostek czekolady do starcia na wierzch
Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy gorzką czekoladę i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy stopniowo do ubitych białek. Na koniec łączymy białka z ekstraktem z wanilii. Ciepłe mleko z czekoladą dodajemy powoli do masy białkowej, cały czas miksując. Połączoną masę gotujemy do pojawienia się bąbelków, następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy, aż masa stanie się gęsta, cały czas mieszając.
Ciastka kruszymy w blenderze lub wałkiem. Dodajemy roztopione masło i łączmy, aż ciastka wchłoną masło i staną się wilgotne.
Pucharek wykładamy warstwą ciasteczkową do wysokości ¾ naczynia. Na warstwę z ciastek układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Wylewamy powstałą masę czekoladową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy. Po schłodzeniu masy nakładamy na wierzch masę śmietanową. Kostki czekolady ścieramy na wierzch tarką lub tak jak ja obieraczką do ziemniaków ( okazała się przydatna do czegoś innego ). Schładzamy min. 2-3 godz, a najlepiej wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego.
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM:
ILOŚĆ: ok. 20 ciasteczek
1 ½ szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
113 g masła
0,5 szklanki masła orzechowego
¾ szklanki cukru
1 jajko
0,5 szklanki cukru do obtoczenia
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia, solą i gałką. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i masło orzechowe, ponownie ubijamy przez ok. 3 min. Do masy dodajemy jajko i łączmy. Po wymieszaniu stopniowo dodajemy suche składniki. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w cukrze i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko dociskamy widelcem tworząc kratkę. Pieczemy w 176 C przez ok. 12 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation