Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Torcik miodowy -
Tomasz Deker
Torcik miodowy - składniki:

biszkopt:
4 białka
30 g cukru
50 g cukru pudru
60 g mąki z orzechów nerkowca
30 g mąki pszennej
30 g konfitury z pigwy
mus:
150 g mlecznej czekolady
240 (80+160) ml śmietany 30 proc.
2 łyżki miodu wrzosowego
glasaż mleczny:
200 g czekolady mlecznej
100 ml śmietany 30 proc.
1 łyżka miodu wrzosowego

Torcik miodowy - sposób przygotowania: Przepis na 4 osoby Czas przygotowania: ok. 60 min + 3 godz. chłodzenia Przygotuj biszkopt: ubij na sztywno białka z cukrem. Następnie dodaj cukier puder, mąkę pszenną, mąkę z orzechów i konfiturę z pigwy. Całość delikatnie wymieszaj i rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz, aż biszkopt będzie złocisty. Wyjmij i przestudź. Przygotuj mus: czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski. 80 ml śmietany oraz cały miód zagotuj i zalej posiekaną czekoladę (pozostałą śmietanę schłódź, będzie ci potrzebna za chwilę). Odstaw na 2-3 minuty i dokładnie wymieszaj. Schłódź masę do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę (160 ml) ubij na sztywno i dodaj do masy czekoladowej. Całość delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Boki foremek, w których będziesz schładzać mus, natłuść olejem i posyp cukrem pudrem. Z upieczonego biszkoptu wytnij z ciasta krążki o wielkości spodu foremek, w których podasz mus. Następnie foremki wyłóż biszkoptowymi krążkami (po jednym na foremkę), napełnij przygotowaną masą i wstaw na 3 godziny do lodówki, aż mus z czekolady się zetnie. Przygotuj glasaż: posiekaj czekoladę i przełóż do miski. Zalej ją gorącą śmietaną z miodem, odstaw na chwilę i mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą. Schłodzony mus wyjmij z formy, oblej glasażem i udekoruj wg uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation