Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Cynamonowy Pył
Składniki :

( na formę 22x33 cm )
Ciasto:

5 jajek
200g mąki pszennej
150g masła
250g cukru
2 łyżki kakao
75g gorzkiej czekolady
60ml mocnej zaparzonej kawy
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
100g śmietany 18%

Krem stracciatella :
250g serka mascarpone
600ml śmietanki 30%
60g mlecznej czekolady
60g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :
600g świeżych malin

Sposób przygotowania :

Ciasto :
Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do niego pokruszona czekoladę. Mieszamy , aż do rozpuszczenia i odstawiamy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy przestudzoną masę czekoladową.
Kakao mieszamy z przecedzoną kawą, mlekiem i śmietanką. Wlewamy do jajek.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Studzimy i przecinamy ostrym nożem na połowę tak by powstały dwa duże blaty.

Krem :
Śmietankę ubijamy na sztywno , pod koniec dodając cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Mieszamy. Dodajemy obie drobno posiekane czekolady ( można zetrzeć na tarce o grubych oczkach ). Dokładnie mieszamy.
Na jedną warstwę ciasta czekoladowego wykładamy połowę masy śmietanowej, na krem wykładamy połowę malin, lekko dociskając je w środek. Na masę i maliny nakładamy drugi blat ciasta. Wierzch pokrywamy resztą kremu, dekorujemy malinami i startą czekoladą.
Całość dobrze schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation