Kuchnia

nalewki

Składniki

2 1/2 kg wiśni
2kg cukru
1 litr spirytusu
1 litr wódki



wykonanie
Dojrzałe wiśnie myję następnie dryluje zostawiam 10-20 pestek.Do dużego naczynia szklanego władam wiśnie i pestkami. W zależności jaką chcemy mieć nalewkę tyle dajemy pestek.Pestki nadają lekkiej goryczki. Ja wolę słodką daję ich dosłownie kilka. Całość zasypujemy cukrem.Przykrywamy gazą lub pieluchą. Stawiamy w ciepłym w miarę słonecznym miejscu.Kiedy wiśnie puszczą sok a cukier się nie rozpuści możemy zamieszać owoce.
Do garna zlewamy sos najlepiej przecedzić przez gazę, sok zagotowujemy i studzimy, następnie mieszamy ze spirytusem.Wyjmujemy pestki wiśnie zalewamy wódką przykrywamy odstawiamy w ciemne miejsce.Po koło dwóch tygodniach przecedzamy znów wiśnie. sok z wódką z wiśni mieszkamy z sokiem ze spirytusem. Rozlewamy do butelek nalewka jest gotowa do spożycia po trzech miesiącach.
Wiśnie nie wyrzucamy wykorzystamy je do przygotowania ciast,deserów czy sosów. Wiśnie wkładamy do pojemniczka do zamrażalki i chowamy do zamrażalki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation