Kuchnia

Kuchnia

Lava Cake - czekoladowe babeczki z gorącym, płynnym nadzieniem
Babeczki:
113g masła
113g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%
2 jajka
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej, przesianej
Dodatkowo

Dodatkowo do przybrania:
bita śmietana
owoce (np. pomarańcze, truskawki, maliny, etc)
ewentulanie np. oprószone kakao/cynamonem, podane z lodami, dodatkowym sosem czekoladowym/karmelowym lub czym kto lubi ;)

1. Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Na blasze ustawiamy 6 kokilek, smarujemy je BARDZO dokładnie masłem a następnie oprószamy je kakao (wsypujemy odrobinę kakao do każdej kokilki a potem kręcimy i obracamy kokilką na wszystkie strony tak, aby kakao dokładnie pokryło dno i ścianki kokilki).
2. Czekoladę i masło rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej, mieszamy aż będą jednolite.
3. Przy pomocy miksera dokładnie miksujemy jajka, żółtka oraz cukier. Miksując bardzo wolno dodajemy do mieszanki jajek i cukru po trochu rozpuszczonej czekolady z masłem. Gdy dodamy już wszystko dodajemy mąkę i miksujemy całość aż będzie jednolita.
4. Przelewamy masę do kokilek (do ok. 1/2 lub 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 7 minut (DOKŁADNIE!).
5. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy babeczkom chwilę ostygnąć (ok 1-2 minuty wystarczą). Następnie delikatnie oddzielamy każdą babeczek od ścianek kokilki, przykrywamy ją talerzykiem i odwracamy do góry nogami (jeśli babeczka sama nie wypadnie należy lekko postukać w dno, powinna bez problemu z niej wyskoczyć).
6. Podajemy z bitą śmietaną i owocami :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation