Kuchnia

Rarytasy

Zapiekanka z jarzynami i jogurtem

Składniki

2 bakłażany
sól
4 łyżki oliwy
2 czerwone papryki
4 pomidory
4 ząbki czosnku
30 dag świeżego szpinaku
2 dymki (białe części)
po kilka gałązek natki pietruszki i bazylii
4 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki tartej bułki


Sposób przygotowania

Bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby straciły goryczkę. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, kładziemy warstwę bakłażanów, paski czerwonej papryki. Polewamy pozostałą oliwą. Zapiekamy przez 20 minut, po czym kładziemy na wierzchu grube plastry pomidorów, a na nie - szpinak wymieszany z posiekaną dymką, połową posiekanej bazylii i natki oraz posiekanym czosnkiem. Polewamy jajkami zmieszanymi z jogurtem i tartą bułką, doprawionymi solą i pieprzem. Zapiekamy, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy resztą ziół. Podajemy z ćwiartkami pomidorów, serami, pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation